Артишок справжній, або посівний, а точніше, колючий (лат. Cynara Scolymus [вимовляється «цинара сколімус»]), – багаторічна садово-городня овочева культура з роду Артишок сімейства Астрових.

Що їстівне у артишока?

Яка частина артишока їстівна? Їстівний і найсмачнішою частиною артишока є квітколожа (серцевина). Листя неїстівні, за винятком частини, де вони з'єднуються з серцевиною. Зовнішній шар стебла зазвичай твердий, але внутрішні частини їстівні і майже не відрізняються від серцевини.

Що таке артишок і чим він корисний?

Незважаючи на те що артишок вважають овочом, він є різновидом розторопші. Ця рослина з'явилася у Середземномор'ї та століттями використовувалася як лікарський засіб. Артишоки допомагають знизити рівень цукру в крові та покращити травлення; корисні для серця та печінки.

Якому сімейству належить рослина артишок?

АстровіCynaraceae Артишок/Сімейство

Чим можна замінити артишок?

Свіжі артишоки можна, можливо замінити консервованими. А консервовані – консервованими солодкими перцями. Найчастіше в кулінарії використовуються свіжі артишоки – Вони можуть зберігатися тиждень, але свій аромат починають втрачати відразу після зрізання.

Куди додають артишок?

Їх смажать, варять і запікають, додають у піцу, пасту, рис, супи та салати. Але, мабуть, однією з найвідоміших страв з артишоків є «Артишоки по-римськи» (Carciofi alla romana).

Що до смаку нагадує артишок?

У артишока специфічний смак, який, можливо, здивує вас при першому знайомстві, але варто спробувати ще раз – і ви закохаєтесь назавжди! До речі, саме через цей специфічний смак – солодкуватий, з металевими нотками – артишоків бояться всі сомельє світу, адже до них неймовірно складно підібрати вино!

Що лікує артишок?

Артишок активізує діяльність кишечника та корисний при лікуванні запору. Впливаючи на печінку, він стимулює виведення продуктів життєдіяльності організму з її тканин, а також має сечогінну дію та прискорює виведення з організму надлишкової рідини.